Közzétéve:

Minden, amit a tavaszi horgászatról tudni érdemes

A tavaszi horgászat trükkjei

A tavasz közeledtével már sokan lázban égnek, hogy újra lehessen menni horgászni. A sikeres szezonkezdéshez oszt meg veletek most pár trükköt Imre.

1. Vízterület kiválasztása

Az első hideg vízi horgászatunkhoz érdemes olyan vízterületet keresni, ami jól telepített, és folyamatosan bojliznak rajta, mert ezeken a vizeken lényegesen hamarabb lehetünk sikeresek. Minden, amit a tavaszi horgászatról tudni érdemes részletei…

Közzétéve:

Szezonkezdés a bojlizásban

Tavaszi szezonkezdés a bojlizásban

A bojlis szezon kezdetén – főleg ha ismeretlen vízre megyünk -, térképezzük fel a kiszemelt területet, ahol horgászni szeretnénk.

Kisebb vízterületek

A kisebb vízterületeken – legyenek csatornák, holtágak, vagy kisebb tavak – , keressük a szemközti nádast, valamint akadókkal szegélyezett részeket, amennyiben szemben nem található horgászhely.

Ezen területeken hely feltérképezésére kiválóan megfelel a markerúszó, amivel megtalálhatjuk a szélén található medertörést, illetve a vastag, iszapos részeket.

Az etetésünk helyét úgy alakítsuk ki, hogy a törés szélén, az iszapos rész találkozásánál legyen.

Ha találtunk egy megfelelő törést, akkor úgy helyezzük el a felcsalizott horgunkat, hogy a törés távolabbi oldalán legyen, így szerelékünk nem tud elmozdulni vagy lecsúszni, ezáltal a kapások is erőteljesebbek lesznek, az ejtős kapás pedig kevesebb lesz

Az első etetéseket célszerű magokkal végezni, mivel ennek az a szerepe, hogy az iszaptalanítást elvégezzük, illetve a halakat odacsalogassuk a helyre. Ha az első etetéseken túl vagyunk, a magok mellé folyamatosan etessünk bojlival is, ennek főleg ott van szerepe, ahol nem igazából használták a bojlit, hogy a halak megismerjék.

Olyan vízterületeken, ahol folyamatosan bojlival horgásznak és a halak jól ismerik, ott a magos etetést el lehet hagyni, és rögtön az első alkalomtól kezdve használhatjuk a bojlit.

A hideg víz miatt etetésünkre használjunk főtt és oldódó bojlit vegyesen, mivel az oldódó bojli hamar becsalja etetésünkre a halat, de csalizásra a legalkalmasabb az oldódó bojli ebben az időszakban.

szezonkezdés-bojlizásban-mr-bojli
Hangulatfokozás! 😉 Klikk a képre, és nézd meg a Csilis-Borsos Tavaszi Szezonkezdő Csomagunkat.

Az általunk gyártott Oldódó bojli ideális vízhőmérséklete 8 foktól 18 fokig terjed, hidegebb vízben a 20 mm, melegebb vizeken pedig a 24 mm méret ajánlott.

A hidegebb időszakban nagyon jó párosítás lehet a kisebb főtt bojlik használata bepasztázva, ezáltal hasonló terméket kapunk, mint egy oldódó bojli, csak a paszta leoldódása után kapunk egy kemény mag részt, ami folyamatosan ottmarad az etetésen.

18 fok fölött inkább a főtt bojlik használata javasolt, mivel ezek lényegesen tovább bírják a hajszálelőkén.

Nagyobb víztározók

Vannak a nagyobb víztározók, ahol általában az emberek a tó közepén szeretnek horgászni, mivel ez a terület lényegesen csendesebb, nyugodtabb, és a nagyobb halak kedvenc tartózkodási helye.

Amennyiben csónak használata lehetséges, használhatunk halradart, ami megmutatja a töréseket, akadókat és mélységeket.

Amennyiben nem áll rendelkezésünkre halradar, abban az esetben megfelel a tapogatórúd is, ami lényegesen olcsóbb, mint egy halradar. Ezzel kitapogatható az aljzat, illetve megtalálhatjuk a medertöréseket.

Amennyiben sikerül ígéretes helyeket találni, ezt érdemes bójával megjelölni, hogy a későbbiekben ne kelljen újra keresni.

Az etetésünket itt is érdemes a törésre tenni, és a horgunkat hasonlóan elhelyezni, mint az előbbi esetben.

Tisztelettel:

Mr Bojli 〰️Imre

 

Még több tippet szeretnél Tavaszi bojlizás témában?

Olvasd el Imre blogbejegyzését:

Minden, amit a tavaszi horgászatról tudni érdemes

 

Kérjük vedd figyelembe: Termékeink nagy gonddal, kézzel, valamint gépi segítséggel készülnek, ezzel a lehető legmagasabb minőséget elérve. Nem raktáron lévő termékeknél a szállítás ennél fogva 7-10 munkanapot is igénybe vehet.

Kérdésed merült fel? Nézd meg a Gyakori kérdések menüpontot, ahol sok kérdésre azonnal választ kapsz!

Közzétéve:

Késő őszi bojlizás Mr Bojlival 3. – őszi horgászat

Őszi horgászat hideg vízen

Immár harmadik alkalommal próbálkozunk lehűlő, hideg vízen a pontyok megfogásával. Az időpont most is megegyezik az előző évivel, november 1. és 3. között zajlott. Egy igazi őszi horgászat beszámolója.

Ez volt az utolsó bojlis horgászatom erre az évre kitűzve, ez alkalomból pedig ismét a borosgyáni horgásztavon horgásztunk, Sándor barátom meghívására. Késő őszi bojlizás Mr Bojlival 3. – őszi horgászat részletei…

Közzétéve:

A Mr Bojli története

Bepillantás a Mr Bojli mögé!

Biztos vagyok benne, hogy a Mr Bojli weboldal látogatóiban sok-sok kérdés merül fel, hiszen egy nagyon új, friss márkáról van szó.

A cég mögött jómagam, Kigyósi Imre állok, és immáron 20 éves sporthorgász tapasztalattal a hátam mögött készítem a bojlikat a cég számára.

Honnan jött a cég ötlete? Mióta foglalkozok horgászattal? Ma ezekről mesélek nektek.

A Mr Bojli története részletei…

Közzétéve:

A tatai Derítő tavon jártunk!

Bojlizás a tatai Derítő tavon

Tríz Ferenc barátom meghívásának eleget téve szeptember 26-tól szeptember 29-ig a tatai Derítő tavon próbáltunk szerencsét.

A tó bemutatása

A tó változatos mélységekkel rendelkezik, a sekély részek amik a befolyó felől vannak mindössze 50 centis mélységgel rendelkeznek, míg a tó középső része egy méter körüli vízmélységet takar. A tatai Derítő tavon jártunk! részletei…

Közzétéve:

Nyár végi horgászversenyen tarolt a Mr Bojli

Nyár végi horgászverseny a borosgyáni tavon

48 órás bojlis horgászversenyt rendeztek a Borosgyáni Horgászegyesület rendezésében szeptember 13. délután 18 órától szeptember 15. 10 óráig. A 38 versenyző közül kikerült 1. és 2. helyezett Mr Bojlival horgászott, valamint a 600 kg-os összteljesítményből 202 kg-ot, tehát több mint 1/3-ot fogtak! – Erről mesélek most nektek. Nyár végi horgászversenyen tarolt a Mr Bojli részletei…

Közzétéve:

Tippek őszi bojlizáshoz

Öszi-bojlizás

Az őszi bojlizás tudnivalói

A bojlizás legjobb időszaka a tavaszi és az őszi hónapok, ezen belül az április-májusi időszak, amikor még a pontyok nem kezdték el az ívást, illetve a szeptember és október hónapok, amikor a pontyok nagyon aktívan táplálkoznak, hiszen testsúlyukat megnövelve felkészülnek a téli ínséges időszakra.

Ebben az írásomban az őszi bojlizásról szeretnék egy-két apró trükköt megosztani. Tippek őszi bojlizáshoz részletei…

Közzétéve:

Pár szóban a halvédelemről

A halvédelem trükkjei, fontossága

Az egyik legfontosabb dolog a halak kifogása után, hogy azt épségben vissza is tudjuk engedi éltető elemébe. Egy pár sort szeretnénk leírni arról, hogy hogyan bánjunk egy kapitális ponttyal a megfogás után.

1.

Már sok vízen előírás a szakáll nélküli horog használata, hiszen aki ilyen horgot használ, az sokkal kisebb sebet ejt a hal száján, ami lényegesen hamarabb begyógyul. A horog ütötte sebet minden esetben sebfertőtlenítővel kezeljük, ezáltal megakadályozhatjuk a fertőzés veszélyét. Amennyiben a halak testén sérülést észlelünk, ezt a részt is kezeljük a fertőtlenítővel. Pár szóban a halvédelemről részletei…

Közzétéve:

Ami a bojlis horgászatban a legfontosabb: A bojlis végszerelék

bojlis-végszerelék

Mindent a bojlis végszerelékről

Mi bojlisok állítjuk, hogy a legfontosabb a bojlis horgászatban az utolsó egy méter, vagyis a végszerelék, azaz hogy milyen horgot és hajszálelőkét, mekkora ólmot használunk. Ezen kívül nagyon fontos a zsinór mérete, mert teljesen mást használunk dobós pecánál, mint egy behúzós horgászatnál.

Nézzük meg részletesen, mik a bojlis végszerelék legfontosabb darabjai!

Zsinór

Dobós horgászatnál 22mm-től 28mm-ig használunk zsinórt, és ehhez használunk dobóelőkét, ami lehet fonott vagy monofil,  vagy leader zsinórt. Dobós horgászatnál nagyon fontos a dobókesztyű használata, hiszen ezzel megakadályozzuk, hogy a zsinór elvágja az ujjunkat, és ezáltal lehetetlenné tegye a bedobást.

Behúzós horgászatnál a zsinórméret 30-40mm-ig lehetséges, és a terepviszonyoknak megfelelően használjunk előtétzsinórt vagy leaderzsinórt egészen 50mm-es vastagságig. Ez nagyban megkönnyíti a fárasztás utolsó szakaszát, ami általában csónakból történik, mert ezzel a vastagabb zsinórral már bátran fáraszthatjuk a halunkat.

Ami a bojlis horgászatban a legfontosabb: A bojlis végszerelék részletei…