Közzétéve:

Fontos tippek nyári bojlizáshoz

Imre tippjei nyári bojlizáshoz

A nyári bojlizás időszakát május elejétől szeptember végéig számoljuk, de az időjárás felülírhatja ezt, mert egy korai felmelegedéssel, illetve korai lehűléssel ezek az időszakok megváltozhatnak. A legtöbben ezt az időszakot választják a bojlizásra, hiszen a kora tavaszi, illetve késő őszi hidegebb időszakot nem mindenki szereti.

Helyválasztás

A felmelegedett tavakon ebben az időszakban inkább a sekélyebb, és a közepesen mély vizeket keressük, hiszen a halak inkább ebben a rétegben tartózkodnak szívesen. Igaz, hogy a sekélyebb víz vonzza a kisebb testű pontyokat is, de lényegesen több kapást érhetünk el, mint a mélyebb vizeken. Amennyiben nagyobb mértékű lehűlés várható, abban az esetben a pontyok visszább húzódnak a mélyebb vizekre, és ezeket a részeket is sikeresen horgászhatjuk.

A nyári időszakban amennyiben lehetőségünk van, horgásszuk meg a szemben lévő nádasokat, hínárasok szélét, hiszen a halak nagyon szeretik ezeket a részeket.

Amiről még nem beszéltünk az, hogy az első felmelegedés után a pontyok keresik az ívóhelyeket, emiatt a sekélyebb vizeket választják. Amennyiben hosszabb túrát szervezünk, ha lehet, kerüljük a június végi időszakot, hiszen belefuthatunk a pontyok ívásába, és abban az esetben csak maximum abban gyönyörködhetünk, ahogy a szélvízi nádasok tele vannak szebbnél szebb halakkal, viszont kapásra nem tudjuk őket ösztönözni.

Etetés

Az etetést annak mértékében kell összeállítani, hogy rövidebb, vagy hosszabb időszakot szeretnénk eltölteni, vagy kimondottan csak a nagy pontyokat szeretnénk horogra csalni. Rövidebb horgászat esetén a kisebb főtt bojlikat ajánlanám aprómaggal kiegészítve, hiszen célunk az, hogy minél több halat fogjunk.

Megérkeztek az ÚJ Nyári csomagjaink!

Amennyiben hosszabb időre megyünk, és célzottan csak a nagy pontyokat szeretnénk megfogni, abban az esetben használjunk csak bojlit, és abból is inkább a nagyobb méreteket.  Indulásra csináljunk egy alapozó etetést, és a halak megérkezése, illetve folyamatos kapása esetén pótoljuk az etetésünket. Sose várjuk meg, hogy teljesen elfogyjon az etetésünk, ezt folyamatosan pótoljuk, hiszen csak így foghatunk nagyobb mennyiségű halakat.

Egy 100 hektár fölötti vízterületen a halak általában folyamatos mozgásban vannak, és ahol nem találnak kellő mennyiségű táplálékot, ott egy-egy kapás után tovább állnak, és van, hogy egy napot kell rá várni, hogy a pontycsapatok újra elénk találjanak.

Csalizás

A nappali időszakra inkább a kisebb méretű 20-as, maximum 24 mm-es főtt bojlit tudnánk ajánlani, illetve ezeknek a pasztázott változatát. Éjszakai horgászat esetén bátran használjunk dupla 20-as, dupla 24-es, esetleg 30-as bojlit is, mert éjszaka bátrabban felveszik a nagyobb csalikat is.

Olyan bányatavakon, ahol a víz mélysége 5-6 méter, vagy annál mélyebb is, ott a nappali időszakban bátran használhatjuk az oldódó bojlit 24 mm-es nagyágban, mert ezek a mélyebb vizek még nyáron is hűvösebbek. Ilyen mély vízben még nyáron is kibírják ezek az oldódó bojlik a 2 órás időtartamot.

Jó fogást kívánok!

Tisztelettel:

Mr Bojli 〰️Imre

 

Iratkozz fel a Youtube csatornánkra, ahol Imre rendszeresen új videós tartalommal fog várni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük