Közzétéve:

Tippek őszi bojlizáshoz

Öszi-bojlizás

Az őszi bojlizás tudnivalói

A bojlizás legjobb időszaka a tavaszi és az őszi hónapok, ezen belül az április-májusi időszak, amikor még a pontyok nem kezdték el az ívást, illetve a szeptember és október hónapok, amikor a pontyok nagyon aktívan táplálkoznak, hiszen testsúlyukat megnövelve felkészülnek a téli ínséges időszakra.

Ebben az írásomban az őszi bojlizásról szeretnék egy-két apró trükköt megosztani.

Kora őszi bojlizás

Ezt az időszakot is ketté kell választani, hiszen  a kora őszi bojlizás nagyon hasonlít a nyári időszakra, de ekkor még nem igazán szoktuk szelektálni a halakat, hiszen a nyári kánikula után jól esik az embernek, ha egy-egy rekord mennyiségű fogást tud produkálni. Ebben az időszakban még a nagyobb főtt bojlik használata javasolt – mivel a víz hőmérséklete még elég magas – kiegészítve főtt kukoricával, esetleg tigrismogyoróval, de csalizásra már bátran használjunk oldódó bojlit.

A mindig aktuális, Imre által évszakonként összeválogatott AKCIÓS csomagjainkat, megtalálod ide kattintva.

Késő őszi bojlizás

Október hónaptól egészen a fagyok beálltáig etetésre és csalizásra is egyaránt használhatunk kisebb bojlikat.

Az etetést ebben az időszakban is 15-20mm-es főtt bojlival végezzük, de mellé már érdemes az oldódó bojliból is szórni egy keveset. Csalizni ilyenkor már kimondottan az oldódó bojlival ajánlott. Az etetést egészítsük ki apró magokkal, repcével, kenderrel, stb.

Olyan bányatavakon, ahol nagy mélységek vannak és kisebb a halsűrűség, ott eltérhetünk ettől az etetési stratégiától, mert ebben az időszakban is kimondottan főtt bojlival etetünk, és azzal is horgászunk.

Az őszi hónapokban csalink fogósságát növelhetjük ízazonos pasztával.

Szelektáló horgászat

Az őszi hónapok legvége – ezalatt értem az októbert és a november elejét – a legalkalmasabbak a szelektáló horgászatra.

A hideg ősz beálltával az apróbb pontyok hamarabb abbahagyják az aktív táplálkozást, ezáltal a nagyobb pontyokat lényegesen könnyebben megfoghatjuk. Igaz, ebben az időszakban a tó mélyebb részét horgásszuk meg, hiszen ezek a részek valószínűleg a halak vermelőhelye is egyben. Ebben az időszakban kerüljük a nagy mennyiségű etetést, hiszen a halak étvágya is csökken, előtérbe kerülhet a PVA-s etetés, de ha nagy halakat szeretnénk fogni, csalizásra még mindig használhatunk nagyobb vagy közepes méretű bojlikat.

Ízek és aromák

Ízek tekintetében a Chilis-borsos, és a minden körülmények között bizonyított Robin-red lehet a befutó. Ezek az ízek bizonyították már sikerüket az őszi lehűlő vizekben is. (A mindig aktuális, Imre által összeválogatott csomagjainkat megtalálod itt.)

Nézd meg Imre YouTube videóját, és iratkozz föl a csatornára! 👇🏼

További bejegyzések őszi bojlizás témában

A tavalyi őszi szezonban készült már két bejegyzésem is, melyekben egy-egy horgásztúráról számoltam be, ezeket is elolvashatjátok itt:

Késő őszi bojlizás Mr Bojlival

Késő őszi bojlizás Mr Bojlival 2. – Bojlizás hideg vízben

Jó fogást kívánok!

Tisztelettel:

Mr Bojli 〰️Imre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük