Közzétéve:

Ősz – az Oldódó bojli igazi szezonja

Megérkezett az ősz, ilyenkor pedig érdemes stratégiát váltani a bojlizásban. Hogy a sikerélmény ne maradjon el, Imre összeszedett pár tippet, trükköt nektek az őszi bojlizással kapcsolatban, amiket szeptember elejétől egészen november végéig eredményesen használhatunk. Ez az időszak a legalkalmasabb az Oldódó bojli használatára.

Etetés és csalizás

Az őszi hónapokban inkább a kisebb mennyiségű koncentrált etetés lehet eredményes, illetve a PVA hálós etetés javasolt. Ebben az időszakban inkább aprómagok, kisebb főtt bojlik, illetve az oldódó bojlik lehetnek eredményesebbek.

Az etetés mennyisége egyharmad rész főtt bojli, és kétharmad rész oldódó bojli legyen. Amennyiben a víz drasztikusan hűlni kezd, a főtt bojli mennyiségét csökkenthetjük, és az oldódó bojli mennyiségét növelhetjük. Ezzel a módszerrel megakadályozhatjuk a hely túletetését, mivel az oldódó bojli egy idő után lebomlik.

A pasztázott csalik használata szintén javasolt, mivel a paszta oldódása során a halak hamarabb megtalálják csalinkat.

Kora őszi bojlizás

A kora őszi bojlizás nagyon hasonlít a nyári időszakra, de ekkor még nem igazán szoktuk szelektálni a halakat, hiszen a nyári kánikula után jól esik az embernek, ha egy-egy rekord mennyiségű fogást tud produkálni. Ebben az időszakban még a nagyobb főtt bojlik használata javasolt – mivel a víz hőmérséklete még elég magas – kiegészítve főtt kukoricával, esetleg tigrismogyoróval, de csalizásra már bátran használjunk oldódó bojlit.

Késő őszi bojlizás

Október hónaptól egészen a fagyok beálltáig etetésre és csalizásra is egyaránt használhatunk kisebb bojlikat. Az etetést ebben az időszakban is 15-20mm-es főtt bojlival végezzük, de mellé már kötelező az oldódó bojliból is szórni. Csalizni ilyenkor már kimondottan az oldódó bojlival ajánlott. Az etetést egészítsük ki apró magokkal, repcével, kenderrel, stb.

Az őszi hónapokban csalink fogósságát növelhetjük ízazonos pasztával.

oldódó-bojli-ősz

Oldódó bojli

Ősszel előtérbe kerül az Oldódó bojli használata, hiszen ilyenkor lehetünk vele a legeredményesebbek. Vannak olyan esetek, ahol nagy mélységekben horgászunk – például 6-10 méter mélységű bányatavak,  ahol bátran használhatjuk a nyári hónapokban is, mert a vízréteg alsó része sosem melegszik fel 15 °C fölé. Késő ősszel, a korai fagyok beálltáig bátran használjuk ezt a terméket.

Az Oldódó bojlit akár pasztázhatjuk is, ezt főleg a hideg hónapokban, ezáltal még vonzóbbá tesszük a halak számára, és ezzel hamarabb horogra csalhatjuk őket. Ebben az időszakban etetésre az Oldódó bojli mellé kis mennyiségű aprómagot javaslok használni.

Az Oldódó bojli oldódási ideje függ a víz hőmérsékletétől, illetve a golyó nagyságától. Általában 2-4 óráig tart az oldódási idő, de például 18 °C fölötti vízben ez felére is csökkenhet.

Törpeharcsás vízen sose használjuk ezt a terméket, mert maradéktalanul fölfalják, és a pontyoknak nem marad belőle.

Ne használjunk oldódó bojlit olyan vízterületen, ahol nagyon erős a fehér halállomány, illetve törpeharcsák találhatók a vízben, mert ezeken a vizeken sajnos csak kevés bojli marad a pontyok számára. Olyan vízterületeken, ahol kevesebb hal található – ezek lehetnek különböző bányatavak, vadvizek -, illetve ott, ahol naponta csak egy-két kapásra lehet számítani, ott sem érdemes oldódó bojlit használni.

Jó fogást kívánok!

Tisztelettel:

Mr Bojli 〰️Imre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük