Közzétéve:

Paszta készítés és 2 az 1-ben bojli

Egy praktikát szeretnék most veletek megosztani: hogyan készíthetünk az általunk forgalmazott oldódó bojliból pasztát, illetve ebből 2 az 1-ben bojlit főtt csalibojli felhasználásával.

Paszta készítése oldódó bojliból

Első lépésként az oldódó bojlit tegyük nejlon zacskóba, öntsünk rá egy kevés vizet, rázzuk össze, és a felesleges vizet csorgassuk le. Ezután zárjuk be a tasakot, és tegyük félre legalább 5 órára, hogy a bojliszemek felpuhuljanak.

Az idő eltelte után a bojlikat szét tudjuk morzsolni. Válasszunk egy megfelelő nagyságú keverőtálat, amiben át tudjuk gyúrni a szétmorzsolt bojlit. Amennyiben nagyon száraznak ítéljük, kis mennyiségű vizet öntsünk hozzá. Figyeljünk rá, hogy apránként adagoljuk a vizet, véletlenül se hígítsuk túl a masszát.

paszta-készítés-bojliból

Folyamatos gyúrással állítsuk össze a pasztánkat. Amennyiben nagyon ragadna, egy kis olajjal kenjük be a kezünket, ez segít leválasztani a pasztát, így nem fog ragadni, illetve fényesebb is lesz az anyag.

Az általunk készített pasztát használhatjuk csaligolyó bevonására, illetve pasztaólomra rágyúrva is.

paszta-készítés-bojliból

2 az 1-ben bojli készítése

A paszta használatának harmadik módszere a 2 az 1-ben bojli készítése, melyhez kelleni fog az általunk készített paszta, illetve főtt csalibojli.

A csalibojlit nedvesítsük be egy picit, de csak annyira, hogy a felülete ne legyen száraz. Erre azért van szükség, mert a pasztát nem tudnánk eldolgozni a csaligolyón, ugyanis az a nedvességet azonnal kiszívná belőle.

A 2 az 1-ben bojli készítésénél mindig akkora pasztát használjunk, amekkora a csalibojli mérete – például ha 20 mm-es csalibojlit szeretnénk bevonni, akkor egy 20 mm-es pasztagolyót készítsünk elő hozzá. A leszakított pasztába hüvelykujjal nyomjunk egy kis mélyedést, helyezzük bele a csaligolyót, ezután pedig vonjuk be vele, majd a tenyerünk segítségével sodorjuk kerekre.

Az így elkészített bojlikat nagyságtól, illetve hőmérséklettől függően 3-4 napig szellős helyen szárítsuk felhasználás előtt. Napon soha ne szárítsunk bojlit, mert szétrepedhet.

Ezt a bojlit azért szeretem jobban, mint a sima pasztázott bojlit, mivel a paszta 10-20 perc alatt teljesen leoldódik, míg a 2 az 1-ben bojli 1, akár 2 óra hosszáig is rajta marad a vízhőmérséklettől függően.

A kisebb, 20 mm-es bevont bojlikat a nappali időszakra tudnám ajánlani, míg a nagyobb 24 mm-eseket éjszakai horgászatra, mivel az oldódás után is a 24 mm-es kemény mag ottmarad, megvárja a nagyobb halakat.

Gyönyörű halfogás élőben

paszta-készítés-bojliból

A videó készítése közben az a hatalmas szerencse ért, hogy egy gyönyörű, 16 kg-os ponty került a horgomra. Ha érdekel titeket a fogás, illetve természetesen a videó, akkor itt megnézhetitek:

Jó fogást kívánok!

Tisztelettel:

Mr Bojli 〰️Imre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük