Közzétéve:

Etetési stratégiák: A 3 legfontosabb tipp, amit érdemes betartanod

Etetési-stratégiák

Mikor és mennyit etessünk? Milyen etetési stratégiák léteznek?

Ezekre a kérdésekre kaphattok most választ.

Az etetésnek, mint minden békés hal horgászatában, így a bojlizásban is nagyon fontos szerepe van. Az etetésnek nagyon sok formája van, szét kell választani , hogy egy olyan vízterületen horgászunk, ahol esetleg saját helyünk van, vagy elmegyünk egy idegen vízre, és ott eltöltünk egy pár napot. Teljesen másfajta etetésre van szükség az előbb említett kategóriákban.

1. Saját hellyel rendelkező vízen

Amennyiben egy saját hellyel rendelkező vízen horgászunk, abban az esetben már kora tavasszal elkezdhetjük a hely iszaptalanítását apró magos etetéssel, illetve a halak odacsalogatásával. A hely kifürdetése (iszaptalanítása) után kezdjük el a bojlikat szórni kisebb mennyiségben, illetve csökkentsük az apró magok mennyiségét. A víz felmelegedésével az apró magokat elhagyhatjuk, és csak főtt bojlival etessünk.

A saját hellyel rendelkező horgászok azt is megtehetik, hogy amikor nem horgásznak, akkor is kisebb mennyiségű bojlival etetik a helyet, hogy a pontyok érdeklődését fenntartva ott tartsák a közelben őket. Ezt hívjuk helyhez szoktató etetésnek.

2. Idegen területen lévő vízen

Azok a horgászok, akik elmennek idegen vizekre egy-két napos horgászatra, vagy akár hosszabb időre, ott teljesen más etetési stratégiát kell alkalmazni.

Indulásra inkább kisebb mennyiségű, koncentrált etetéssel kezdjünk, szóba jöhet a PVA-s etetés is, és a halak beálltával ha megjönnek a folyamatos kapások emelhetjük az etetés mennyiségét. Olyan vízterületeken, amelyek nagy kiterjedésűek, és a pontycsapatok naponta lehet, hogy csak egyszer haladnak el, ott alkalmazhatunk nagyobb mennyiségű etetést nagyobb területen szétszórva. Ezáltal a pontycsapatokat meg tudjuk állítani előttünk.

3. Mivel etessünk?

Hidegebb vízen érdemes oldódó bojlival etetni, illetve főtt bojliból kisebb, 15 mm-es mérettel.

Melegebb vízen már bevethetjük a nagyobb, akár 24 mm-es főtt bojlikat, illetve friss fagyasztott bojlikat is nagy, 30 mm-es méretben.

Mindkét esetben jól működik etetésre a Friss fagyasztott bojli, csupán a méretválasztásra figyeljünk: hideg vízen a kisebb, 20 mm jöhet szóba, melegebb vízen már használhatjuk a nagyobb, 24-30 mm-es méretet is.

Összefoglalva, az alábbiakra fordítsunk nagy figyelmet az etetés során:

  1. Válasszunk a vízhőmérséklethez megfelelő bojlit.
  2. Vegyük figyelembe a halsűrűséget, illetve a víz halösszetételét.
  3. Alkalmazzunk karbantartó etetésterről külön cikket is olvashattok nálunk

Az etetés nagyon fontos ahhoz, hogy sikeres kapásban lehessen részünk, ezért fordítsunk rá kellő figyelmet.

Kívánok sikeres horgászatot!

Tisztelettel:

Mr Bojli 〰️Imre

 

Tetszett a bejegyzés? Olvass tovább:

Bojlizás: 5 legfontosabb lecke, amit eddig tanultam

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük