Közzétéve:

Bojlizás: 5 legfontosabb lecke, amit eddig tanultam

bojlizás

Szeretném veletek megosztani, mik számomra az eddigi legjobban bevált bojlizással kapcsolatos alapszabályok, és trükkök, amiket az elmúlt 20 év során tanultam.

Remélem tippjeim sokat fognak segíteni nektek abban, hogy a következő bojlizás során nagyban növelhessétek a siker esélyét!

Íme a legfontosabbak:

1. Felszerelés

Bojlizás – Bot és orsó választás:

  • Átlagos horgászat során használjunk 3,6 méteres 3 lbs botot, valamint 80-100-as méretű nyeletőfékes vagy gyorsfékes orsót.
  • Akadós terepen, illetve nagy távolságú horgászatoknál használjunk 3,9 méteres és 3,5 lbs botot, az orsó mérete megegyezhet az előzőekben leírtakkal.

A zsinórméret 22-től egészen 35-40-es méretig használható, függ attól, hogy dobós pecát vagy behúzásos módszert alkalmazunk.

Horogméretben a leggyakrabban használt méret a 4-6-os, akadós terepen , szélsőséges körülmények között akár a 2-es méretet is használhatjuk.

Az ólom súlya 80-től 120 grammig terjedhet dobós horgászat esetén, behúzásos horgászatnál 170-200 grammig is használhatjuk.

A csalink méretét igazítsuk a horog méretéhez. Nagyobb méretű horgokhoz  inkább nagyobb csalit használjunk, illetve a hajszálelőke hosszával is tudunk variálni. Azt akár kisebb méretű horoggal is használhatjuk, ebben az esetben viszont jobban el kell engedni a bojlit  a horog öblétől.

2. Évszakok

Tavaszi és őszi időszakban csalizásra használhatunk kisebb bojlikat is, de a nyári időszakban a nagyobb bojlik kerülnek előtérbe, és ha a helyzet úgy kívánja, bátran használjuk a dupla 20-as vagy dupla 24-es méretet is. Tavaszi és őszi időszakban használjunk kisebb főtt bojlikat, illetve oldódó bojlikat, kisebb mennyiségű aprómaggal kiegészítve.

Nyári hónapokban nagyobb méretű főtt bojlikat nagyobb mennyiségű maggal együtt használjuk. A tavaszi és őszi hónapokban a bojlinkat pasztázhatjuk, ezzel fogósságát növelhetjük. Ezen kívül a PVA-s etetés az, amivel még eredményesebbek lehetünk.

Imre kedvencei csomagokhoz kattints ide

3. Vízhőmérséklet

A tavaszi felmelegedő, illetve az őszi lehűlő vizeken használjunk kevesebb bojlit, illetve aprómagot.

Itt előtérbe kerülhet a paszta és a PVA-s etetés fontossága. A nyári hónapokban viszont emeljük meg a csalink méretét és mennyiségét, illetve használjunk lényegesen több aprómagot. Erről olvashattok egy külön bejegyzésben is: Főtt vagy oldódó bojli – mikor melyiket használjuk?

4. Bojlizás: Milyen vízre milyen bojlit használjunk?

Olyan vízterületeken, ahol kisebb a halsűrűség, esetleg erős a fehérhal állomány, illetve törpeharcsák találhatók a vízben, ott kimondottan főtt prémium bojlit használjunk lehetőleg nagyobb méretben, és jobban kiszárítva.

Az intenzíven telepített tavakon , holtágakon, tározókon, ahol nagyobb a halsűrűség ezáltal hamarabb érhetünk el kapást, ott előtérbe helyezhetjük az oldódó bojli használatát, illetve a pasztázott bojlik alkalmazását.

5. Szoktató- és karbantartó etetés

A sikeres horgászathoz hozzátartozik az is, hogy betartjuk az etetés írott és íratlan szabályait. Ennek külön cikket is szenteltünk, amelyet elolvashattok az alábbi linkre kattintva: Szoktató- és karbantartó etetés.

Görbüljön a bot!

Tisztelettel:

Mr Bojli 〰️Imre

 

Tetszett a bejegyzés? Olvass tovább:

Nyári bojlizás: Imre tippjei, trükkjei a nyári bojlizáshoz

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük