Közzétéve:

Főtt vagy oldódó bojli – mikor melyiket használjuk?

Főtt-vagy-oldódó-bojli-mikor-melyiket-használjuk?

Főtt vagy oldódó bojli – mikor melyiket használjuk?

Sokaknak okoz fejtörést, hogy egy ismeretlen vízen milyen bojlit használjanak, főttet vagy oldódót – ehhez a problémához próbálunk meg segítséget nyújtani.

Ha ismeretlen vízre megyünk horgászni és nem ismerjük a halak összetételét, nagyságát és mennyiségét, abban az esetben mindig főtt bojlit használjunk etetésre és csalizásra egyaránt.

Nem árt a helyi horgászokat megkérdezni, kifaggatni a halak nagyságáról, összetételéről, mert a legtöbb információt ezektől a horgászoktól kaphatunk, és ezt mind felhasználhatjuk horgászatunk megkezdése előtt.

A főtt és oldódó bojlik használatát igazítsuk mindig a vízhőmérséklethez: meleg vízben mindig főtt bojlival etessünk, mert így lesz etetésünk tartósabb, míg hidegebb vízben, tavasszal-ősszel az oldódó bojli használata eredményesebb lehet.

Jól halasított vizeken nekem egy jól bevált taktika, hogy mindig főtt bojlival etetek – az én kedvencem a Prémium bojli chilis-borsos ízesítésben – és oldódó bojlival horgászok rajta, kivéve a nyári kánikulás időszakban.

Ne használjunk oldódó bojlit olyan vízterületen, ahol nagyon erős a fehér halállomány, illetve törpeharcsák találhatók a vízben, mert ezeken a vizeken sajnos csak kevés bojli marad a pontyok számára. Olyan vízterületeken, ahol kevesebb hal található – ezek lehetnek különböző bányatavak, vadvizek -, illetve ott, ahol naponta csak egy-két kapásra lehet számítani, ott sem érdemes oldódó bojlit használni.

A horgászatunk időtartama is befolyásolhatja, hogy milyen bojlit használjunk: rövid, 1 napos horgászatnál oldódó bojlit használjunk, mivel ezeket hamarabb becsalják etetésünkre a halakat, míg több napos horgászat esetén a főtt bojlik lehetnek eredményesebbek.

Akik számára az oldódó bojli nem igazán megfelelő, mert sűrűn kell újracsalizni, azoknak a főtt bojli ízazonos pasztával való használatát tudnám ajánlani. Ez a csalizási mód nagyon sok vízen egész évben működik.

Tehát összességében a vízhőmérséklet és az évszak, a horgászat hossza és a halsűrűség alapján döntsük el, hogy főtt vagy oldódó bojli használjuk.

  

Tetszett a bejegyzés?

Olvass tovább:

3 nagy bojlis tévhit

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük