Közzétéve:

Gubancolódás mentes bojlis végszerelék – II. Rész

A tökéletes végszerelék titkai 

Sziasztok!

Mint az előző részben említettem,  szeretném megosztani Veletek a heli righez számomra legjobban passzoló, egyszerű és mégis nagyon fogós előke megkötését. Elöljáróban annyit szeretnék megjegyezni, hogy továbbra is dobós pecához ajánlom azoknak a szerelésükre igényes horgászoknak, akik nem szeretnek a gubancokkal bajlódni, mégis nagy távolságra szeretnék bejuttatni végszereléküket. Ahhoz, hogy a helikopter szerelék elmélete a legtökéletesebben működjön a teljes szereléknek harmonizálnia kell.

gubancolodas-mentes-bojlis-vegszerelek-II-resz

A zsinór kiválasztása

Első fontos szempont a zsinór választás. Ehhez mindenképpen bevonatos előkezsinórt ajánlok, ezek közül is azokat, amelyeknél a bevonat lehántása nem megy körömmel. Ne azon a fél percen múljon a későbbi siker, amennyivel tovább tart a zsinór eszközzel történő hámozása. Tudniillik amennyire örülünk a kötés során a könnyű kezelhetőségnek, ugyanolyan könnyen fog az előkénket védő réteg sérülni akár a legkisebb erőhatásoktól is. Ez sok bosszúsághoz vezet, ezért ne válasszátok a látszólag könnyebb utat. Vastagságban és egyúttal szakítószilárdságban az adott terep a döntő, az elvárt merevséget mindegyik átmérő biztosítani fogja. Színben szintén a külső körülmények befolyásolnak. Iszapos aljzaton én barna színben használom, és természetesen működik.

Milyen legyen a horog és az ólom?

Horog kérdésben úgy gondolom mindenkinek meg van a személyes kedvence. Én a befelé hajló horogszemmel rendelkezőket részesítem előnyben (lásd Continental Mugga), ezeket befordító nélkül, vagy csak pici befordítóval érdemes használni. Előkénket, amennyiben minimális iszapon horgászunk, érdemes lesúlyozni, hogy az óvatosabb pontyok se érezhessék meg mellúszóikkal a kunkorodó zsinórt. Ebből nekem a PB Product terméke vált be. 9 db található egy csomagban, és miután fűzhető, mint az úszórögzítő gumi, többször felhasználható. És még egy apróság, ami szerintem nagy jelentőséggel bír: a horog mérete. Itt nem csak az évszakot, a víz hőmérsékletét, vagy a halak kapókedvét érdemes figyelembe venni.

A távoli dobásokhoz nem ritkán párosul 120-130 gramm körüli végólom. Ha kisebb horgokat használunk (8-as, esetleg még kisebb), a nagy végsúly fárasztáskor könnyen kirázhatja a becsapott uszonyos szájából a horgot. Eleve a helikopter effektus teljesüléséhez az előke végén kell minimum 15-20 gramm ellensúly, de nem lehet túl nehéz sem, hiszen bedobáskor egy 80-as ólom mellé helyezett 40-50 grammnyi anyag pva-ban már nem áll pályára az ólom körül.

Az előke megkötése előtt érdemes körbenézni, hogy minden hozzá való rendelkezésre áll-e.

Felsorolás szinten:

 • bevonatos előkezsinór,
 • előkehámozó,
 • gumistopper, horgok,
 • horogbefordító (Korda Kickers Small),
 • olló fonott zsinórhoz,
 • csomóhúzó,
 • előkesúly,
 • gubancgátló gumiharang,
 • fűzőtű,
 • és persze a csali, amivel horgászni szeretnénk majd az adott előkén.

Lépések sorban

 1. Elsőként hámozzuk le a bevonatot, kb. 10-12 cm hosszan.
 2. Ezután felfűzzük a gumistoppert, majd a hámozott végen kössünk egy pici hurkot a bojlistopper számára. Felfűzzük a bojlit a zsinórra, a bojlistopperrel fentről, a gumistopperrel alulról megütköztetjük, majd a kívánt méretre vágjuk az előkénket.
 3.  A horogszembe kívülről befelé fűzzük a zsinórt, majd a csali és a horog távolság beállítása után csomómentes kötéssel (elég 6-8 tekerés) rögzítjük a horgot ismét kívülről befelé vezetve előkénket.
 4. Nedvesen (egyszerűen nyálazzuk be) meghúzzuk a kötést, felfűzzük és a helyére húzzuk a befordítót. Az előkesúly következik, amit 3-5 centire húzunk a horogtól, majd felfűzzük a gubancgátló hüvelyt, végül dupla hurokkal zárjuk az előkét.

Egyszerű és nagyszerű. Nincs gubanc, könnyen elkészíthető, a felhasznált kellékek pedig többször  is használhatóak, ezáltal költséghatékony is. Ne felejtsük el, hogy ezeket a hozzávalókat szezononként elég egyszer megvenni, szóval érdemes összerakni azt a 10 ezer forint körüli összeget, amiből sok-sok előkét tudunk majd professzionálisan megkötni.

Jó kötögetést otthon, sok sikert a vízparton! 😉

Viktor és Mr Bojli

 

Nézd meg a videónkat, amiből még többet tanulhatsz:

Gubancolódás mentes bojlis végszerelék – II. Rész” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Milyen bevonatos horogelőkét ajánl? Köszönöm, egy kezdő bojlis.

 2. Kedves Ferenc!

  Imre üzeni, hogy ő maga egy viszonylag jó árfekvésű márkát használ, konkrétan a Sufix márkát, de nagyon sok más is szóba jöhet drágább minőségből, például a Fox. Mindenki döntse el a saját pénztárcájának megfelelően, hogy mit használ. Az Energofish-nek is van jó árfekvésű bevonatos előkezsinórja, érdemes az interneten utána nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük