Közzétéve:

Szoktató- és karbantartó etetés

szoktató-etetés

Imre segít tisztázni a szoktató- és karbantartó etetés fogalmát nektek

Miért ajánlott szoktató etetést végezni?

Tavaszi időszakban, az első bojlis horgászat megkezdése előtt – vadvizeken , illetve olyan vizeken, ahol kisebb a halsűrűség – végezzünk szoktató etetést, amivel a halakat odaszoktatjuk a meghorgászandó helyre.

A beszoktatás mellett előny az is, hogy a télen felhalmozódott iszapréteget lefürdetjük a halakkal, ezáltal egy keményebb aljzatot kapunk, ami később könnyen meghorgászhatóvá válik.

Ehhez használjunk nagyobb mennyiségű főtt magot kisebb-nagyobb méretben, mert a keszegfélék is, illetve az apróhalak is segítenek kitakarítani a helyet. A szoktató etetés második fázisában használjuk a főtt magvakat a bojlival vegyesen, majd a horgászat eljövetelével a főtt magvakat elhagyhatjuk, és csak bojlival etessük a helyet.

Bátran etessünk Főtt kukoricával, illetve más aprómagokkal vegyesen.

A karbantartó etetés

A másik fontos tényező a karbantartó etetés, amit horgászat közben, több napos túra esetén a halsűrűségtől függően akár napi háromszor is megismételhetünk, ezáltal a pontycsapatokat ott tartjuk a helyünk közelében.

Imre kedvencei csomagokhoz kattints ide

Ennek olyan vízterületeken van jelentősége, ami legalább 100 hektáros vagy ennél nagyobb, mert előfordulhat, hogy a pontycsapatok különben csak napi egy alkalommal járnak ara, de ezzel az etetéssel ott lehet őket tartani.

Sokakban felmerül az a kérdés, hogy mennyi etetőanyagra van szükség egy hétvégi horgászat, esetleg egy hosszabb, egy hetes túra esetén? Íme a válasz:

Egy hétvégi horgászat etetőanyag-igénye függ attól, hogy milyen vízterületen horgászunk, mekkora a halsűrűség, mennyit kell etetni. Általában napi 2-3 kg bojli elég lehet egy intenzíven telepített vízre főtt maggal kiegészítve. Viszont olyan vizeken, ahol ritkábban számíthatunk kapásra, ott ennek a mennyiségnek a fele is elég lehet.

Egy egy hetes horgásztúrán minimum 10kg-nyi bojli, és ugyanennyi főtt mag felhasználása javasolt. Ettől természetesen el lehet térni, de átlagosan ez megfelelő lehet.

A horgászat első napjaiban kicsit többet etessünk, de később vissza lehet venni az etetés mennyiségét és lehet csökkenteni akkor, amikor a halak beálltak, és folyamatosan kapásunk van.

Ez a mennyiségű etetés nagyon nagy, több száz hektáros vizeken valószínűleg kevés lehet – például a Balaton, ahol a többszörösét kell felhasználni -, de egy átlagos méretű víztározón vagy intenzíven telepített vízen ( 5-20 hektár között) megfelelő lehet.

Jó fogást kívánok!

Tisztelettel:

Mr Bojli 〰️Imre

Iratkozz fel a Youtube csatornánkra, ahol Imre rendszeresen új videós tartalommal fog várni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük