Közzétéve:

Ami a bojlis horgászatban a legfontosabb: A bojlis végszerelék

bojlis-végszerelék

Mindent a bojlis végszerelékről

Mi bojlisok állítjuk, hogy a legfontosabb a bojlis horgászatban az utolsó egy méter, vagyis a végszerelék, azaz hogy milyen horgot és hajszálelőkét, mekkora ólmot használunk. Ezen kívül nagyon fontos a zsinór mérete, mert teljesen mást használunk dobós pecánál, mint egy behúzós horgászatnál.

Nézzük meg részletesen, mik a bojlis végszerelék legfontosabb darabjai!

Zsinór

Dobós horgászatnál 22mm-től 28mm-ig használunk zsinórt, és ehhez használunk dobóelőkét, ami lehet fonott vagy monofil,  vagy leader zsinórt. Dobós horgászatnál nagyon fontos a dobókesztyű használata, hiszen ezzel megakadályozzuk, hogy a zsinór elvágja az ujjunkat, és ezáltal lehetetlenné tegye a bedobást.

Behúzós horgászatnál a zsinórméret 30-40mm-ig lehetséges, és a terepviszonyoknak megfelelően használjunk előtétzsinórt vagy leaderzsinórt egészen 50mm-es vastagságig. Ez nagyban megkönnyíti a fárasztás utolsó szakaszát, ami általában csónakból történik, mert ezzel a vastagabb zsinórral már bátran fáraszthatjuk a halunkat.

Ólom

Az ólmok nagysága dobós horgászatnál 80 grammtól 120 grammig terjedhet, viszont vegyük figyelembe a botunk teherbírását, mert például a 120 grammos ólmot 3,5 lbs alatt ne használjuk, mert bottörést okozhat. Behúzós horgászatnál 140-től 200 grammig ajánlott, előnyben vannak azok az ólmok, amik körmösek, például grippa ólom, mert ez jobban megtapad az aljzaton. Az ólmokat általában leadcore-ral szereljük, ami lehet helikopter, vagy inline szerelék.

Horog

A horog méretét igazítsuk mindig a bojli nagyságához. Általában 4-6-os méretű horgot használnak legtöbben, de szélsőséges körülmények között akár a 2-es méret is szóba jöhet nagy méretű csalikhoz, illetve akadós terepen, mert ezzel biztonságosabban fáraszthatunk. A horogelőkét általában 15-20lbs-ig használjuk, ami lehet bevonatos is, ami dobós horgászat esetén meggátolja a gubancolódást.

Dobós horgászatnál a horogelőke 15-18 cm hosszú legyen, míg a behúzós horgászatnál akár 25-30 cm hosszút is használhatunk, mivel ott nem gubancolódik , ugyanis behúzzuk a szereléket.  Hóember csali használatakor, illetve dupla csaliknál használjunk gumistoppert az előkén, amivel össze tudjuk húzni szorosra a két darab bojlit, ezáltal a ponty könnyebben tudja felszívni, hiszen ha rászív, egyszerre fog mozdulni a szájába mind a két golyó.

Hajszálelőke

A hajszálelőke hossza is nagyon fontos lehet, nagyobb bojli esetén mindig engedjük messzebbre a csalinkat, hiszen így könnyebben fog akadni a pontyok szájába, illetve a kisebb méretű halak nem tudják olyan könnyen felvenni csalinkat. Nagy bojli használata esetén fennállhat az a veszély, hogy a nagy méretű csali kitakarja a horgot, és ezáltal nehezebben fog akadni, illetve elmaradnak a halaink.

Oldódó bojli használatánál nem fontos messzire elengedni a csalit, a fél cm elég lehet a horog öblétől, hiszen a bojli oldódásával folyamatosan nő a távolság a bojli és a horog között, ez megkönnyítheti a horog akadását.

Imre kedvencei csomagokhoz kattints ide

 

+ Olvasd el az előző két, a gubancolódás mentes bojlis végszerelékről szóló cikkünket is:

Gubancolódás mentes bojlis végszerelék – I. Rész

Gubancolódás mentes bojlis végszerelék – II. Rész

Imre videója a témában:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük