Közzétéve:

Pár szóban a halvédelemről

A halvédelem trükkjei, fontossága

Az egyik legfontosabb dolog a halak kifogása után, hogy azt épségben vissza is tudjuk engedi éltető elemébe. Egy pár sort szeretnénk leírni arról, hogy hogyan bánjunk egy kapitális ponttyal a megfogás után.

1.

Már sok vízen előírás a szakáll nélküli horog használata, hiszen aki ilyen horgot használ, az sokkal kisebb sebet ejt a hal száján, ami lényegesen hamarabb begyógyul. A horog ütötte sebet minden esetben sebfertőtlenítővel kezeljük, ezáltal megakadályozhatjuk a fertőzés veszélyét. Amennyiben a halak testén sérülést észlelünk, ezt a részt is kezeljük a fertőtlenítővel.

2.

Behúzós szereléknél általában nagy méretű ólmot használunk, amit ha lehet elhagyós végszereléknek alakítsuk ki, mert a nagyméretű ólom a fárasztás során szétszakíthatja a halunk száját, ezáltal nagy sebet ejtünk rajta, illetve halvesztést okozhat.

3.

A merítőhálónk nagyságát igazítsuk célzottan a nagy halak méretéhez: minimum 80×80-as vagy 100×100-as méretű hálót használjunk, ami sűrű szövésű. Ilyen méretű hálóval biztonságosan megszákolhatjuk halunkat.

halvédelem

4.

Amennyiben halunkat fotózásig le akarjuk tárolni, abban az esetben sűrű szövésű pontyzsákot használjunk, amiben a hal bognártüskéje nem fog beleakadni.

5.

A kimerített halat mindig pontymatracra vagy jobb esetben pontybölcsőbe helyezzük, és a fotózás elkezdéséig folyamatosan hideg vízzel locsoljuk. Ha halunk megnyugodott, ezután a pontybölcső fölött térdelve (nem állóhelyzetben) elvégezhetjük a fotózást és a videózást.

halvédelem

6.

A mérlegelést mindig mérlegelő zsákban végezzük, ami be van cipzározva, hogy halunk ki ne essen belőle, és a halak visszaengedését is ebből végezzük. A visszaengedéskor várjuk meg, míg a halunk intenzíven jelzi, hogy felkészült a szabadulásra, és csak ezután engedjük el.

Ha ezeket betartjuk, akkor mások is részesülhetnek egy kapitális hal megfogásában, hiszen körültekintően bántunk vele, így nem esett baja, ezáltal bárki újra megfoghatja, és hasonló örömöket élhet át.

Jó fogást kívánok!

Tisztelettel:

Mr Bojli 〰️Imre

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük