Közzétéve:

Minden, amit a tavaszi horgászatról tudni érdemes

A tavaszi horgászat trükkjei

A tavasz közeledtével már sokan lázban égnek, hogy újra lehessen menni horgászni. A sikeres szezonkezdéshez oszt meg veletek most pár trükköt Imre.

1. Vízterület kiválasztása

Az első hideg vízi horgászatunkhoz érdemes olyan vízterületet keresni, ami jól telepített, és folyamatosan bojliznak rajta, mert ezeken a vizeken lényegesen hamarabb lehetünk sikeresek.

Imre két legnagyobb kedvence:

Kelet Magyarországon a Harsányi horgásztó

Nyugat Magyarországon pedig a Bokodi-hűtőtó

2. Az időjárás

Amennyiben tavasszal 8-10 °C-os hűvös vízeken horgászunk, próbáljuk meg a mélyebb részeket, vagyis vermelő helyeket (A halak ilyenkor a mélyebb gödrökben tartózkodnak) megtalálni: csónak segítségével radarozással, esetleg marker úszós tapogatással.

Hirtelen jött felmelegedésnél tavasszal keressük a nappali órákban a sekélyebb területeket, hiszen ezek a vékonyabb vizek 1-2 fokkal melegebbek, mint a mélyebb részek, ezáltal a pontyok szívesen felkeresik ezeket a részeket.

Előfordulhat, hogy amennyiben éjszaka is horgászunk, hogy a nappali kapások után a sötétedés beálltával és a levegő lehűlésével a kapások megszűnnek, hiszen a halak visszahúzódnak a mélyebb részekre. Ilyenkor elgondolkozunk, hogy mit is csináltunk rosszul, de tulajdonképpen csak annyi történt, hogy a vékonyabb vízréteg az éjszaka folyamán jobban visszahűl, mint a mélyebb rész, és időlegesen visszahúzódnak a halak erre a területre.

Ezért a legjobb választás az, ha olyan helyünk van, ahonnan egyszerre meg lehet horgászni a sekélyebb és a mélyebb részeket is.

3. Etetés

Etetésre indulásnak kisebb mennyiségű apró mag – ami lehet kendermag, repce, stb. -, valamint oldódó és főtt bojlik használata javasolt.

Kerüljük a kemény magvakat, mert ezek emésztése lényegesen hosszabb, és amennyiben a halak ebből jóllaknak, van, hogy napokig nem táplálkoznak.

Imre kedvencei csomagokhoz kattints ide

4. Csalizás

Csalizásra a legmegfelelőbb az oldódó bojli, vagy a kis méretű főtt bojli pasztázva. A felcsalizott horog mellé bátran használjunk PVA zsákokat, amelyben darabolt bojlik, illetve apró pelletek vannak.

A pelletek közül ne az olajos változatot használjuk, hiszen a hideg vízben ezek nehezen oldódnak, és a csalogató hatásuk nem megfelelő.

5. Milyen bojlit használjunk?

Az oldódó bojlikból a hideg vízben a 20 mm-es nagyság lehet az ideális méret, ízek tekintetében pedig a Chilis-borsos, a Fokhagymás-kolbászos, és a minden időszakban jól működő Robin-redes lehet a megfelelő választás. Ha a víz hirtelen melegedni kezd, akkor csak annyi teendőnk van, hogy átváltsunk 24 mm-es bojlira.

18 fok fölött mindenképpen a főtt bojlik használatát javaslom.

Tisztelettel:

Mr Bojli 〰️Imre

Iratkozz fel a Youtube csatornánkra, ahol Imre rendszeresen új videós tartalommal fog várni!

Katt ide a Mr Bojli Facebook értékelésekhez

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük