Közzétéve:

Minden, amit a tavaszi horgászatról tudni érdemes

A tavaszi horgászat trükkjei

A tavasz közeledtével már sokan lázban égnek, hogy újra lehessen menni horgászni. A sikeres szezonkezdéshez oszt meg veletek most pár trükköt Imre.

1. Vízterület kiválasztása

Az első hideg vízi horgászatunkhoz érdemes olyan vízterületet keresni, ami jól telepített, és folyamatosan bojliznak rajta, mert ezeken a vizeken lényegesen hamarabb lehetünk sikeresek.

Imre két legnagyobb kedvence:

Kelet Magyarországon a Harsányi horgásztó

Nyugat Magyarországon pedig a Bokodi-hűtőtó

2. Az időjárás

Amennyiben tavasszal 8-10 °C-os hűvös vízeken horgászunk, próbáljuk meg a mélyebb részeket, vagyis vermelő helyeket (A halak ilyenkor a mélyebb gödrökben tartózkodnak) megtalálni: csónak segítségével radarozással, esetleg marker úszós tapogatással.

Hirtelen jött felmelegedésnél tavasszal keressük a nappali órákban a sekélyebb területeket, hiszen ezek a vékonyabb vizek 1-2 fokkal melegebbek, mint a mélyebb részek, ezáltal a pontyok szívesen felkeresik ezeket a részeket.

Előfordulhat, hogy amennyiben éjszaka is horgászunk, hogy a nappali kapások után a sötétedés beálltával és a levegő lehűlésével a kapások megszűnnek, hiszen a halak visszahúzódnak a mélyebb részekre. Ilyenkor elgondolkozunk, hogy mit is csináltunk rosszul, de tulajdonképpen csak annyi történt, hogy a vékonyabb vízréteg az éjszaka folyamán jobban visszahűl, mint a mélyebb rész, és időlegesen visszahúzódnak a halak erre a területre.

Ezért a legjobb választás az, ha olyan helyünk van, ahonnan egyszerre meg lehet horgászni a sekélyebb és a mélyebb részeket is.

3. Etetés

Etetésre indulásnak kisebb mennyiségű apró mag – ami lehet kendermag, repce, stb. -, valamint oldódó és főtt bojlik használata javasolt.

Kerüljük a kemény magvakat, mert ezek emésztése lényegesen hosszabb, és amennyiben a halak ebből jóllaknak, van, hogy napokig nem táplálkoznak.

Imre-Tavaszi-Kedvencei-Bojlis-Csomag
Új: Imre Tavaszi Kedvencei ⟨17500 Fthelyett⟩ most 15700 Ft

Az oldódó bojli használata ezért is célszerű, mivel ezzel a termékkel nem tudjuk túletetni a halakat, mert amennyiben nem táplálkoznak megfelelően, ezek feloldódnak, és az apróbb halak is elfogyasztják. Amennyiben a kapások száma szaporodik, abban az esetben az etetés mennyiségét folyamatosan lehet növelni.

4. Csalizás

Csalizásra a legmegfelelőbb az oldódó bojli, vagy a kis méretű főtt bojli pasztázva. A felcsalizott horog mellé bátran használjunk PVA zsákokat, amelyben darabolt bojlik, illetve apró pelletek vannak.

A pelletek közül ne az olajos változatot használjuk, hiszen a hideg vízben ezek nehezen oldódnak, és a csalogató hatásuk nem megfelelő.

5. Milyen bojlit használjunk?

Az oldódó bojlikból a hideg vízben a 20 mm-es nagyság lehet az ideális méret, ízek tekintetében pedig a Chilis-borsos, a Fokhagymás-kolbászos, és a minden időszakban jól működő Robin-redes lehet a megfelelő választás. Ha a víz hirtelen melegedni kezd, akkor csak annyi teendőnk van, hogy átváltsunk 24 mm-es bojlira.

18 fok fölött mindenképpen a főtt bojlik használatát javaslom.

Tisztelettel:

Mr Bojli 〰️Imre

Katt ide a Mr Bojli Facebook értékelésekhez

Kérdésed merült fel? Nézd meg a leggyakrabban feltett kérdéseket és az azokra adott válaszainkat:

 

A Mr Bojli egy családi vállalkozás Békés megyéből, pontosabban Mezőberényből. Minden egyes termék kézzel, gépi segítséggel, valamint nagy odafigyeléssel készül. Termékeinket saját magam, Kigyósi Imre, sok éves sporthorgász tapasztalattal tesztelem, valamint folyamatosan fejlesztem. Az általam gyártott bojlik, gyártása során kizárólag természetes növényi és állati alapanyagokat használok!
Sokszor felteszik nekünk ezt a kérdést, így ideje volt itt is leírni. Minden Mr Bojli terméket saját magunk gyártunk, tesztelünk, és fejlesztünk; valamint viszonteladó (és így viszonteladói hasznokulcs) nélkül, közvetlenül a vásárlóknak értékesítünk, kizárólag a webshopunkon keresztül. Az alacsony árak érdekében így jelenleg nem dolgozunk együtt teszthorgászokkal sem. Ezáltal tudjuk a barátságos árakat biztosítani.
Rendeléseket csak a webshopon keresztül lehet leadni. Telefonon, valamint üzenetben leadott rendelést sajnos nem tudunk teljesíteni.
Az áraink igen barátiak, de ennek ellenére mindig igyekszünk a horgászaink kedvében járni. 🙂 Amennyiben feliratkozol a hirlevelünkre, egy 5%-os kupont kapsz: A hirlevélre itt tudsz felirazkozni.
Banki előre utalás; PayPal-es; hitelkártyás; valamint utánvétes (készpénzes vagy E-kártyás) fizetés közül tudsz választani. Személyes átvétel esetén kizárólag banki előre utalással tudsz fizetni. Több infót a Szállítási információ és a Fizetésének módok menüpontban találsz.
Amennyiben a megrendelt termék raktáron van (ezt a program jelzi neked, amint kiválasztaod a terméket, szükség esetén az ízt, és méret), megpróbáljuk a következő, de legkésőbb két munkanapon belül elpostázni. A csomagszállítás ezután körülbelül egy munkanapot vesz igénybe.  szerda délelőtt 10-ig beérkezett rendeléseket ( amennyiben raktáron van a rendelt termék ) még azon a héten postázzuk (tehát aznap feladjuk, és még a héten megkapod), az utána beérkezetteket leghamarabb hétfőn postázzuk. Kérjük vedd figyelembe: Termékeink nagy gonddal, kézzel, valamint gépi segítséggel készülnek, ezzel a lehető legmagasabb minőséget elérve. Nem raktáron lévő termékeknél a szállítás ennél fogva 7-10 munkanapot is igénybe vehet.  Az áruszállítás MPL csomag szállítással történik, munkanapokon 8-16 óráig.
A termékeket viszonteladó nélkül, közvetlenül a vásárlóknak értékesítjük, kizárólag a webshopunkon keresztül. Személyes vásárlásra boltban nincs lehetőség. Amennyiben csomagodat Mezőberényben, személyesen szeretnéd átvenni, olvasd el a Fizetésének módok menüpontban található információkat.
Igen, az alábbi bojlik főzve vannak: Prémium bojli, Prémium csalizó bojli, valamint a Friss fagyasztott Etető bojli. Szárítva vannak: Prémium oldódó bojli, és a Prémium oldódó csalizó bojli. Otthoni bekeverésre szánt: Pémium bojli mix.
A bojlik tartalmaznak tartósítószert, valamint penészgátlót is. Emellett egy speciális szárítási technikával 10% alá csökkentjük a bojlik nedvesség tartalmát, ami által nagy mértékben növeljük az eltarthatóságot. A bojlik csomágolásánál igyekszünk minél több levegőt kipréselni, hogy ezáltal is segítsük a hosszabb szavatosságot.
Igen, a Prémium bojli és a Prémium oldódó bojli alkalmas dobócsövezésre: vizezett dobócsővel a 20 mm-es kb. 80 m-ig, valamint a 24 mm-es kb. 100 m-ig.
A bojlinak nem esik baja, ha szellős, árnyékos helyen kibontva tárolod, valamint szükség és igény szerint kicsit szárítod.
Felbontás előtt: minden oldódó termék (Prémium oldódó bojli, Prémium csalizó oldódó bojli) 1 évig, az összes többi termékünk 6 hónapig. Felbontás után tároljuk a bojlikat száraz, hűvös helyen, visszacsomagolva.
A bojlikat a minőség megőrzésének érdekében felbontás után ajánlatos száraz, hűvös, fényvédett helyen tárolni. A fennmaradó szemeket a Prémium bojliból érdemes belerakni a zacskóba és lezárni, hogy védjük a túlszáradás ellen. A friss fagyasztott etető bojlit felbontás előtt -18 °C fokon, mélyhűtőben szükséges tárolni, felbontás után hűvös, fényvédett helyen történő tárolás esetén kb. 5 napig marad friss. A friss fagyasztott etető bojlinál a szállítás ugyanúgy történik, mint a többi terméknél.
Az, hogy mennyit bír ki a bojli, függ attól, hogy mennyire van kiszárítva, mennyi az apróhal, valamint a törpeharcsa a vízben. Egy 20mm-es Prémium bojli bírhat 5-6 órát, míg egy 24mm-es akár 7-8 órát is. Oldódó bojli esetében ajánlott 2 óránként frissíteni. A Prémium Oldódó Bojlit 10-18°C-os, valamint a főtt Prémium Bojlit e fölötti vízhőmérsékletnél ajánljuk. 
Csalizni 20-as Prémium bojlit ajánlunk, jól kiszárítva. Etetésre Prémium bojliból a 20; 24 mm-es méretet, valamint mellé áztatott, vagy forrázott kukoricát.
Törpeharcsás vízre 24 mm-es Prémium bojlinál kisebbet nem ajánlunk, valamint azt ajánlatos kibontani és kissé megszárítva használni.
Imre írt több bejegyzést is, amikben megtalálod ebben a témában a leghasznosabb tippjeit: Így kerüld el az 5 legnagyobb bojlis hibát  valamint 3 nagy bojlis tévhit címmel.
Hideg víznél a Prémium Oldódó Bojlit tudjuk ajánlani, legfőképpen fűszeres ízekben, mint a Csilis-Bors, és a Fűszeres máj, valamint a mindig jól működő Robin-Redet! Ebben a témában megtalálod 2 hasznos bejegyzésünket is: Késő őszi bojlizás Mr Bojlival – I. Részét, valamint a Késő őszi bojlizás Mr Bojlival II. Részét.
A csalizó bojliban koncentráltabban, több aroma, étvágygerjesztő és aminosav található, mint a Prémium bojliban. Így rövidebb horgászatok alkalmával is eredményes lehetsz vele!
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük