Közzétéve:

Az éjszakai bojlis horgászat legfontosabb kellékei

éjszakai-horgászat-kellékei

A bojlis horgászok körében népszerű az éjszakai horgászat, hiszen a nagy pontyokat éjszaka könnyebb horogra csábítani. Ennek az az oka, hogy már óvatosabbak, és a nappali órákban nem biztos, hogy táplálkoznak. Az éjszakai bojlis horgászatnak vannak nagyon fontos kellékei, amik nélkül ez nem lehetséges.

Lássuk, mik azok!

Az éjszakai horgászat kellékei

Világítások

A legfontosabb dolog az, hogy a horgászhelyet minden esetben ki kell világítani. Ehhez bármilyen világítóeszköz megfelel, nem fontos, hogy nagy fényereje legyen.

A másik fontos eszköz egy jó minőségű fejlámpa, mert enélkül az éjszaka megfogott halat nem tudjuk biztonságosan kimeríteni, illetve mérlegelni.

A kapások észleléséhez elengedhetetlen a vízmentes elektromos kapásjelző használata, ami hang-és fényjelzéssel jelzi a kapást. Szintén elengedhetetlen kellék egy világító dőlőbója, amit még világosban helyezzünk el és etessük meg.

Ezek a bóják általában alkonykapcsolóval vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy sötétedéskor automatikusan bekapcsolnak, és a reggeli világosodásig folyamatosan fényt adnak. Ez nagyban megkönnyíti az éjszaka folyamán a bedobásokat, illetve ha dobócsővel rá szeretnénk etetni, akkor a fény irányába könnyedén meg tudjuk ezt tenni.

Amennyiben nagyobb területet etetünk be, az az éjszakai órákban nem feltétlenül hátrány, mert a beérkező pontycsapatok tovább ottmaradnak az etetésen.

Kényelmi eszközök

Mivel az éjszakai bojlis horgászatot általában hosszabb időre tervezzük, fontos egy kényelmes szék vagy fotel,  valamint egy vízmentes sátor.

Amennyiben a nappali órákban szeretnél képet készíteni, fontos, hogy kérd ki a vízterület kezelőjének engedélyét, a megfogott halat pedig mindenképpen szakszerűen pontyzsákban vagy úszómérlegelőben tárold.

bojlizas-hideg-vizben

Bojlik, csalibojlik

Éjszakai horgászatnál érdemesebb nagyobb csalikat használni – mint például a főtt Prémium csalizó bojli chilis-bors ízben, 24 mm-es méretben – , mint nappal, hiszen nem az a célunk, hogy egy 2-3 kg-os halat fogjunk. Amennyiben a helyzet úgy kívánja, föltehetjük éjszakára akár a dupla 24 mm-es méretűt is, mert ezzel ki tudjuk szelektálni a kisebb pontyokat.  Ráadásul ezzel elérhetjük, hogy ne kelljen folyamatosan újradobni a szerelésünket.

Ebben az időszakban inkább a főtt csalibojlik nagyobb változatát használjuk. A nyári nagy kánikulában, amikor 30 °C felé emelkedik a levegő hőmérséklete, akkor éjszaka lényegesen nagyobb esélyünk van megfogni kedvenceinket, a pontyokat, hiszen a nagy melegben általában nem táplálkoznak.

Akik nem csak pontyra, hanem amúrra is horgásznak, ez az időszak ennek a halnak a megfogására is jobban kedvez. Ha sötétedés után megjönnek a kapások, ne felejtsük el a karbantartó etetést, hiszen éjszaka is pótolni kell az etetésünket, mert ellenkező esetben a pontyok tovább vonulnak, és kiritkulnak a kapások.

A szoktató-és karbantartó etetésről készült már egy cikkünk, érdemes elolvasni!

Kellemes horgászatot kíván a Mr Bojli gyártója, Imre

Ui.: Görbüljön a bot!

Iratkozz fel a Youtube csatornánkra, ahol Imre rendszeresen új videós tartalommal fog várni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük