Közzétéve:

A bojli 

Honnan származik a bojli?

A bojli is mint sok egyéb más a horgászatban Angliából származik. Az angolok már a 70-es évek óta ismerték és használták.

Hogyan találkoztam először a bojlival és milyen volt az első tapasztalatom?

Mi is a bojli és milyen típusai vannak? Olvass tovább és elmesélem.

Mi először a 80-as években hallottunk róla, hiszen már akkoriban egy horgászboltot, mint családi vállalkozást üzemeltettünk.

A horgászbolton keresztül ismertük meg az első gyári bojlikat a Mosella cég jóvoltából. Természetesen mi is vásároltunk ebből a csoda csaliból, de mivel az emberek nem ismerték, a várva várt siker is elmaradt.

A bojlizásról abban az időszakban csak a horgász újságból lehetett információt találni. Ott találkoztam először Christian Schlotti nevével, aki egy osztrák sporthorgász.

Érdeklődve figyeltem a Magyar horgász magazin számait, hogy mikor jelenik meg valamilyen új információ a bojlizással kapcsolatban. Nemsokára megjelent egy írás a Háromfai horgásztóról Schlotti fogásairól és fotóiról, amely képek sokkolták az embereket. A közönség számára kicsit hihetetlennek tűnt, hogy az akkor még nem ismert bojli golyókkal csakis nagy pontyokat lehet fogni.

Ekkor döntöttem úgy, hogy ki fogom próbálni a bojlit!

Imre kedvencei csomagokhoz kattints ide

A 90-es évek közepén próbálkoztam először, ami sajnos őszintén bevallom nem hozott sok sikert. A 90-es évek vége felé úja nekiálltam új alapanyagok beszerzésének, és ekkor született meg a Mr Bojli alapja, ami olyan jól sikerült, hogy ugyanazt ma is használom.

A 2000-es években sorra jelentek meg videó kazettán a bojlis horgászattal kapcsolatos számomra várva várt új információk. Ezeket a kazettákat sorban megvásároltam és ezekből készültem a bojlis horgászatra.

De mi is az a bojli?

Ha esetleg kezdő bojlis horgász vagy, és szeretnéd az alapokat tisztázni, úgy leírom neked a bojli alap információkat:

A bojli egy nagy fehérje tartalmú tészta golyó, amiből két nagy csoportot különböztetünk meg.

A halliszt tartalmú bojli és a szénhidrátos bojli, mind a két féle fogós lehet. A nagy különbség az, hogy a szénhidrátos bojli törpés vízen is jobban használható, ezen belül a főzött és az oldódó változatban készítjük.

Én személyesen a hallisztes bojlikat kedvelem, mert az minden vízen jól működik és a nagyhalas bojlik összetevője is a halliszt, így ilyen bojlikat készítek a horgászaink részére is.

A bojli gyártásban nagyon sokféle anyagot fel lehet használni, csak arra kell figyelni, hogy a fehérje és a szénhidrát tartalma megfelelő legyen.

Hogy mire is jó a bojli? Röviden, tömören: A bojlit célzottan a nagy pontyok megfogására tudjuk bevetni.

Sokan kifejezték aggodalmukat, hogy ezzel a csalival egy egész tó nagy hal állományát ki lehet pusztítani, ezért a kifogott halakat minden esetben, maradéktalanul engedjük vissza! A halvédelemmel kapcsolatos cikkemet itt találod.

Jó fogást kívánok!

Imre – Mr Bojli

Iratkozz fel a Youtube csatornánkra, ahol Imre rendszeresen új videós tartalommal fog várni!

 

Olvass tovább: A bojli készítés alapjai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük