Közzétéve:

3 nagy bojlis tévhit

Friss-fagyasztott-Etető-bojl

Számos bojlis tévhit kering a köztudatban kezdő bojlisok között, amiknek nincs valóságalapja – Imre ezekről rántja le a leplet.

1. „Vásároltam egy doboz csodabojlit”

Csodabojlik nincsenek! Az újságokban számtalan cikkben említik meg fogósságukat, de azt nem írják meg, hogy hogyan is használjuk ezt a csodabojlit ahhoz, hogy eredményesek is lehessünk vele. Azt senki sem írja le, hogy az az egy doboz bojli amit csalizásra szántam, az csak egy kis része az egész bojlis horgászatnak. A lényeg a csalogató, illetve a szoktató etetés, amihez nagyobb mennyiségű bojlira van szükség, esetleg különböző magvakra. Horgászat közben fontos – a halak intenzitásának megfelelően – a karbantartó etetés, hogy a halcsapatokat ott tudjuk tartani.  Mindezek összessége szükséges ahhoz, hogy szép halakat foghassunk ki, önmagában a csodabojli nem elég a sikerhez. Fontosnak tartom a pontos etetést és ennek meghorgászását.

2. „A sok etetés sok halat hoz”

Az nem biztos, hogy a nagy etetés mindig nagy mennyiségű halat fog hozni. Etetésünket alakítsuk mindig az évszakhoz megfelelően, tavaszi és őszi hónapokban a kisebb és pontos etetés lehet, hogy eredményesebb, mint egy nagy etetés, mert a halak kevesebbet táplálkoznak. Az őszi hónapokban sokszor a PVA hálóban elhelyezett, kisebb mennyiségű csalogató anyaggal több halat foghatunk, a nyári időszakban viszont célszerű nagyobb mennyiségű etetőanyaggal próbálkozni, mivel a halak is többet táplálkoznak – de ne mindig a mennyiségre törekedjünk, inkább használjunk jó minőségű bojlikat, akár kisebb mennyiségben.

3. „Nagy bojli=nagy hal?”

Nem biztos, hogy a bojli nagyságával mindig szelektálni tudjuk a halakat. Vannak évszakok, amikor teljesen más méretű bojlikkal lehetünk eredményesek, például a tavaszi időszakban egészen kis méretű bojlikat is használhatunk és ezzel is foghatunk nagy halakat, mivel ilyenkor még a halak óvatosabbak. A nyári időszak az, amire a leginkább igaz az, hogy a nagy bojlikkal nagyobb halakat foghatunk, bár előfordulhat, hogy a 30mm-es bojlit 3 kg-os hal veszi fel, de ez a ritkább eset. Az agyon horgászott vizek azok, ahol ismét megdőlhet az az állítás, hogy a nagy bojli egyenlő a nagy hallal. Mivel ezekben a vizekben a halak sokkal óvatosabbak – hiszen már sokszor megfogták őket, előfordul, hogy pont az elvárásainkkal ellentétben, 10-15mm-es bojlikkal lehet a nagyobb pontyokat becserkészni.

 

Iratkozz fel a Youtube csatornánkra, ahol Imre rendszeresen új videós tartalommal fog várni!

 

3 nagy bojlis tévhit” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Így van !!!! Pontos a leírás !! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük