Közzétéve:

Pontyozás vadvízen 2. rész – Pontyozás folyóvízen

Pontyozás vadvízen

Pontyozás folyóvízen

A vadvízi pontyozás egyik legnehezebb formája a folyóvízi horgászat. Erre a módszerre inkább a kisebb folyóink alkalmasak, amelyek a nyári időszakban lassan folynak, illetve vannak időszakok, amikor szinte teljesen megállnak.

Ezeken a folyókon keressük a visszaforgókat, ami lehet nagy bedőlt fa vagy egy kőrugany vége, de a kisebb öböl – ahol a víz belassul – is alkalmas lehet a folyóvízi bojlizásra. A lényeg az, hogy a beszórt szemes takarmányt és bojlit a víz ne vigye túl messzire, be tudjuk határolni, hogy körülbelül hol éri el az aljzatot, mert majd ezt a területet kell idővel meghorgásznunk.

pontyozás-folyóvízen

Szoktató etetés

A szoktató etetést ebben az esetben is, mint a vadvízi csatornákon több napon keresztül kell végezni, hiszen az ilyen területeken is kevesebb a nagytestű hal, és ezeket az etetésünkre kell csalogatni. A folyóvízi pontyhorgászatnál is sok magot és mellé kevesebb bojlit kell használni, mivel a folyókban rengeteg fehér hal él, és a sok maggal lekötjük azoknak a figyelmét.

Imre kedvencei csomagokhoz kattints ide

Előny az, ha valaki csónakkal vagy akár egy kabinos lakóhajóval rendelkezik, mert ezzel a folyómederbe bekötve a folyásiránnyal megegyező irányban lehorgonyozva könnyebben el tudja végezni az etetést, és ennek a meghorgászását. Ezeken a vízterületeken is a pontyok mellett rendszeresen megjelennek az amúrok, amik igénylik a bőséges etetést.

„Az én véleményem szerint a folyóvízi horgászatnál az egyik botot mindig fűzött kukoricával vagy tigrismogyoróval csalizzuk, amit egy kis hungarocell golyóval megkönnyítünk, Ezzel az amúrokat, amik nagy létszámban és tekintélyes méretben találhatók, könnyebben megfoghatjuk. A másik szereléket minden esetben bojlival helyezzük el a nagyobb pontyok számára. A bojlival csalizott horog mellé javaslom a PVA hálóba rakott pár szem bojlit, mert így bedobás után mindig lesz a horgunk mellett egy minimális etetés.” – Imre, Mr Bojli

Amennyiben csak bojlival horgásznánk, abban az esetben a szoktató etetés vége fele csökkentsük az apró mag mennyiséget, és több bojlit szórjunk, hogy a halak ezeket keressék.

pontyozás-folyóvízen

Azok a horgászok, akik egy gyors könnyű horgászatra vágynak, azok ne ezt a típusú horgászatot válasszák. Sajnos van, hogy napok is eltelnek, hogy etetésünkre nem jelentkezik komolyabb hal, de az itt kifogott halaknak sokkal nagyobb az értéke, mint egy agyon telepített tóban fogotté.

Kapásra általában a kora délelőtti időszak, illetve a sötétedés utáni idő az, ami a legmegfelelőbb, a legtöbb halat ebben az időszakban lehet fogni.

Csalizás

Csalizásra itt is kizárólag kemény, főtt bojlit vagy fűzött magokat használjunk, az oldódó bojli és a paszta használata itt nem fog eredményt hozni.

Azoknak a horgászoknak ajánljuk ezt a módszert, akik szeretik a kihívásokat, hiszen sok türelmet és kitartást igényel.

Kellemes horgászatot kívánok!

Imre

Mr Bojli 〰️Imre

Iratkozz fel a Youtube csatornánkra, ahol Imre rendszeresen új videós tartalommal fog várni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük