Közzétéve:

Imre bejegyzése bojlis botokról

Ebben a cikkünkben főleg kezdő horgászoknak, vagy akik nem tudják eldönteni, hogy mikor milyen hosszúságú, illetve erősségű botot használjanak szeretnénk tippet adni. Azoknak is hasznos lehet ez a cikk, akik csupán bizonytalanok a megfelelő bojlis bot kiválasztásában.

Mit vegyünk figyelembe a bojlis bot kiválasztásánál?

A botok kiválasztásánál azt kell figyelembe venni, hogy milyen célra fogjuk használni:

  • behúzós horgászathoz
  • dobós horgászathoz akadómentes terepen
  • behúzós vagy dobós horgászathoz nehéz, akadós terepen

Behúzós horgászat

A behúzós horgászatnál célszerű rövidebb botokat használni, 270-300 cm közötti hosszban, a dobósúly 2,5 lbs 3 lbs-ig . Azért felesleges hosszabb botot használni, mivel szákolásnál a csónakban a hosszú bot csak akadályoz bennünket a merítésnél.

A kisebb dobósúly használata azért célszerűbb, mivel ezek a botok lényegesen lágyabbak, rugalmasabbak, és kevesebb halvesztésünk lesz vele.

Dobós horgászathoz

Ennél a módszernél a legelterjedtebb a 3,9 m-es bot használata, de ha a távolság nem indokolja, akkor elég a 3,6 m hossz is. A dobósúly-tartomány 3,25 lbs-től 3,5 lbs-ig legyen, mivel ezzel az erősségű botokkal nagyobb szélben is kényelmesen dobhatjuk akár a 110-120 grammos ólmokat is.

Ennél nagyobb ólom használata már nem javasolt , hiszen ez már a bot károsodásához vezethet. Ehhez a módszerhez anélkül, hogy konkrétan márkákat neveznénk meg tudnám ajánlani az angol és a japán gyártású botokat.

Nehéz terepen való horgászathoz

Az ilyen tavakra vagy vadvizekre csak kimondottan 3,5 lbs erősségű botokat válasszunk. A hosszát a módszerhez igazítsuk, amennyiben húzós horgászatot szeretnénk csinálni, akkor a rövidebb változatot válasszuk, a dobós horgászat esetében a leghosszabb, 3,9 m változatot javaslom.

Ezt az erősséget azért javaslom, mivel egy nagyobb testű halat megfékezni, hogy egy tuskós-akadós részre bemenjen csak egy ilyen erős bottal lehetséges, mivel ha gyengébbet használunk, az bottöréshez vezethet. Természetesen a zsinór vastagságát igazítsuk a bot erősségéhez.

Imre kedvencei csomagokhoz kattints ide
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük